Sydön

Spännande saker att uppleva på Sydön

 

Som ni kanske kommer ihåg bor jag i Wellington, som ligger på den södra spetsen av Nordön. Detta gör att jag enkelt kan ta mig till Sydön, antingen genom att flyga eller med färjan, som åker härifrån flera gånger om dagen. Nackdelen med färjan är att den tar cirka tre timmar, men fördelen är att det är en väldigt vacker resa. När vi semestrar på Sydön med hela familjen tar vi alltid färjan och låter den vara en del av upplevelsen och dessutom är det en stor fördel att sedan ha bilen med oss på Sydön, vilket ju inte är möjligt när man flyger. Vi har faktiskt inte spenderat så mycket tid på Sydön över huvud taget, utan mest valt att semestra på Nordön, men det finns ändå en del saker som jag hade rekommenderat till den som vill uppleva Nya Zeelands Sydö.

Nelson

Nelson ligger på den nordvästra delen av Sydön och är den soligaste regionen i hela landet. Kom ihåg att det finns ett hål i ozonlagret ovanför Nya Zeeland, så här är det viktigare än på något annat ställe att smörja in dig ordentligt med solkräm. Vad gäller barn rekommenderar jag att använda genomskinlig spray, som varken ger fläckar på kläderna eller behöver smörjas in och kladdas med.

Nelson erbjuder ett varierat landskap med såväl långa gyllene stränder som orörda skogar och kuperade berg. Här finns massvis med konstnärer och hantverkare, såväl traditionella som moderna och såväl maori som andra, vilket ger dig möjligheten att besöka deras ateljéer och köpa unika konstverk.

I Nelson kan du promenera på de soldränkta stränderna i Golden Bay eller bege dig längre inåt landet till Takaka och se otroligt klart vatten från Nya Zeelands största sötvattenkällor. Du kan också gå Abel Tasman-spåret, som tar tre till fem dagar, men detta rekommenderas inte med småbarn… I så fall är det bättre att åka på en kajak-tur runt kusten och titta på sälar och pingviner.

Canterbury

I Canterbury hittar du det mesta, då det sträcker sig från havet till alperna och innehåller såväl slätter som toppar. Här finns massvis med spännande aktiviteter att ta del av, såsom skidåkning, golf, bungy jump, forsränning, mountainbike, vindsurfing, valskådning och vingårdar i världsklass. Alla dessa aktiviteter ligger relativt nära varandra, så du kan uppleva mycket utan att behöva förflytta dig alltför mycket mellan olika ställen.

Nya Zeelands högsta punkt finns också här, nämligen Aoraki Mount Cook. Du kan vandra i Arthur’s Pass Nationalpark eller bara promenera runt i de vackra vikarna och byarna på Banks-halvön. Passa också på att besöka Christchurch, vilket är Nya Zeelands andra största stad med omkring 340 000 invånare. Staden ligger mellan två floder och här finns massvis med parker, trädgårdar och vackra avenyer. Jag rekommenderar verkligen ett besök till Botaniska trädgården, som innehåller en av landets finaste samlingar av exotiska och inhemska växter. Upplev också polarlivet i International Antarctic Centre, se ovanliga kiwi-fåglar i Willowbank Wildlife Reserve, lär dig mer om luftfartshistoria på Air Force Museum och besök djurparken Orana Wildlife Park.

Detta är naturligtvis bara ett litet urval av allt som går att uppleva på Sydön. Rent generellt kan man säga att här finns hur mycket vacker natur som helst och eftersom nya zeeländarna är ett äventyrligt folk har de också kombinerat detta med häftiga sportupplevelser av alla dess slag.