Ringa billigt från utlandet

Kontakten med familj och vänner i Sverige

En av nackdelarna med att bo utomlands är såklart att det är långt ifrån familj och vänner. Jag har bott utomlands länge nu, så jag har vant mig vid det, men vid vissa tillfällen saknar jag mina nära och kära extra mycket. Jag tänker dock tillbaka på de historier min mamma berättade om när hon var ung och reste utomlands och var glad om hon kunde skicka ett telegram för att berätta att hon fortfarande levde…

Idag finns det som tur är riktigt många sätt att vara i kontakt med vänner och familj i andra länder, oavsett om det är regelbundet eller inte. Jag gillar väldigt mycket att skicka mail om det är något långt jag vill berätta, men även det känns ganska utdaterat redan. Facebook är en bra lösning, då jag snabbt och enkelt kan ladda upp foton vid speciella evenemang och liknande, men nackdelen är att alla mina Facebook-vänner ser dem då. En del vill jag bara visa mina närmsta och inte alla gamla klasskompisar och andra bekanta som jag egentligen inte har någon kontakt med.

Något som jag tycker är riktigt praktiskt och som jag verkligen använder mig av mycket just nu är appen WhatsApp. Med den kan jag skicka privata meddelanden till en och en eller ett och samma meddelande eller foto till alla i en grupp. Vi har till exempel en grupp tillsammans jag och mina syskon och det är riktigt trevligt. På det sättet kan också kusinerna (det vill säga våra barn) följa varandra på ett bättre sätt. Ibland använder jag också WhatsApp för att ringa, men på grund av tidsskillnaden är det lite svårare. Dessutom tycker jag att kvaliteten på samtalen på WhatsApp inte alltid är så bra. Så länge jag är hemma och kan använda mig av Wi-Fi är det okej, men när jag går utanför dörren och använder mig av det mobila nätet är det inte så bra kvalitet längre.

Det är dock tur att det också finns andra sätt att ringa billigt nu för tiden. Ett sätt är att ringa via Skype. När jag ringer till mina svärföräldrar på deras dator kan jag ringa gratis, men mina föräldrar har ingen Skype på datorn, så till dem måste jag ringa till hemtelefonen. Det är dock ändå väldigt billigt och oftast bra kvalitet på samtalet. Tack vare att jag har ett svenskt telefonnummer via Skype kan de också ringa mig här på Nya Zealand, men ändå bara betala som ett svenskt lokalsamtal.

Tänk egentligen vilken skillnad det är idag mot bara för en 20 år sedan ungefär! Då kunde ingen drömma om att man skulle kunna ringa så billigt eller till och med gratis, skicka meddelanden över halva jordklotet, chatta eller skicka foton och filmer. Trots att vi är på helt andra sidan jordklotet känner jag mig mycket nära min familj och mina vänner i Sverige och är verkligen tacksam över de fantastiska möjligheter vi har att följa varandras vardagsliv, även med så stora avstånd emellan oss.