Nya Zeeland

Om Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett underbart land, där jag valt att leva under de senaste åren. Det heter också Aotearoa på maori, som är ett av de officiella språken, förutom engelska och nyzeeländskt teckenspråk. Huvudstaden är Wellington, trots att Auckland är den största staden. Detta beror på det geografiska läget. Nya Zeeland består nämligen huvudsakligen av två stora öar, Nordön och Sydön, förutom några mindre öar. Auckland ligger i de norra delarna av Nordön, medan Wellington ligger på den södra delen av Nordön, vilket gör att Wellington ligger mer eller mindre i mitten av landet – en klar fördel för en huvudstad.

Nya Zeeland tillhörde Storbritannien fram till den 25:e november 1947 och det är fortfarande en monarki under Drottning Elizabeth II. Landet är en demokrati med ett parlament. Det är det 75:e största landet i världen med en yta på 268 680 km² och närmare 5 miljoner invånare. Valutan kallas för nyzeeländska dollar (NZD) och man kör fortfarande bil på vänster sida, även om det inte är en brittisk koloni längre. Tidszonen är UTC +12 och under sommartiden UTC +13, vilket är mer eller mindre ett halvt dygn före Sverige. Detta betyder att när det är morgon på Nya Zeeland är det kväll i Sverige och tvärtom. Nya Zeeland är det första landet i världen där saker och ting händer, till exempel millennieskiftet eller vad det nu kan vara.

Mer om Nya Zeeland

Många tror att Nya Zeeland och Australien ligger riktigt nära varandra, men faktum är att det är 1 500 km mellan dessa två länder. Australien är dock det närmaste landet, förutom Stillahavsöarna Nya Kaledonien, Fiji och Tonga. Eftersom Nya Zeeland ligger så pass isolerat och befolkades mycket sent av människor finns här en mycket speciell fauna, varav en del dog ut när människor och andra däggdjur infördes. Här finns också en mycket varierat natur med såväl snötäckta berg som gröna skogar och till och med öken. Klimatet är mycket milt på Nya Zeeland. Det blir sällan under noll grader och inte heller över 30 grader. Detta skiljer sig dock åt en del mellan Nordön och Sydön samt om det är inlandet eller på kusten.

Det finns ett vägnät med statliga vägar på Nya Zeeland, där man som sagt kör på vänster sida, men bil är knappast det enklaste sättet att ta sig runt om man ska åka långt. I så fall kan det vara bättre att åka tåg, då järnvägsnätet når alla huvuddelar av landet. Mellan Nordön och Sydön är det enda alternativet en färja, där såväl passagerare som bilar, bussar och till och med tåg kan åka. Färjan tar dock så lång tid som tre timmar. Som passagerare utan fordon är därför det snabbaste alternativet att flyga, vilket de flesta gör, en del till och med på daglig basis.

Kultur på Nya Zeeland

En viktig del av Nya Zeelands kultur är maori. Det handlar om polynesierna som bosatte sig på ön för cirka 750 år sedan och utvecklade sin egen maorikultur. Den europeiska kontakten skedde först 300-400 år sedan, så maori räknas som urbefolkningen. År 1840 undertecknade britterna och maorierna Waitangifördraget, vilket gjorde Nya Zeeland till en brittisk koloni. Även om de inte längre är en brittisk koloni märker man tydligt att de inspirerats mycket av britterna vad gäller språket, kulturen och så vidare.

Sport är en viktig del av kulturen på Nya Zeeland och då framförallt sporter som vi förknippar med Storbritannien, såsom rugby, cricket, bowls och netball, men även fotboll, motorsport, golf, simning och tennis. Alla internationella matcher inleds med en haka, vilket är maorisk dans. Den ses ofta som en krigsdans, eftersom den utfördes av krigarna före en strid, så att motståndarna kunde se deras styrka och mod. Orden lades dessutom till för att förolämpa motståndarna. Idag används dansen förutom vid sportevenemang även vid en del statliga funktioner, till exempel för att välkomna utländska dignitärer.