Nordön

Spännande saker att uppleva på Nordön

Nya Zeeland består av Nordön och Sydön, förutom en del små öar runtomkring. Nordön är den ö där jag bor på. Wellington ligger precis på den södra spetsen av Nordön, så jag kan också ta mig till Sydön om jag vill. Det finns en färja mellan de olika öarna som tar tre timmar, vilket betyder att jag helst inte åker över dagen till Sydön, även om man också kan flyga om det behövs. När det gäller att uppleva saker med familjen föredrar jag dock att göra dem på Nordön, eftersom det är enklare. Till Sydön åker vi mest om vi har många dagars semester, men på Nordön kan vi göra resor på en eller ett par dagar. Här nedan kommer jag att beskriva några av de saker jag gillar på Nordön.

Wellington

Naturligtvis bör man besöka Wellington. Detta är en mysig stad, som både känns som en storstad och en småstad samtidigt. Jag rekommenderar att besöka Te Papa-muséet, som kanske är något av stadens stolthet. Det är gratis att gå in där och du hittar massvis med utställningar om Nya Zeeland, både moderna och gamla saker, bland annat från maorikulturen. Det passar såväl barn som vuxna och eftersom det är gratis kan du gå in för bara en liten stund. Muséet ligger inte så långt från stranden, så om vädret är bra kan du kombinera det med sol och bad. Det är en mycket fin sandstrand, där barnen kan bygga sandslott, och vattnet är också långgrunt. Det finns till och med en lekplats på stranden, så det är ett riktigt paradis för barnen.

Auckland

Naturligtvis ska du också besöka Auckland om du befinner dig på Nordön. Detta är Nya Zeelands största stad, även om Wellington är huvudstaden. Det är stor skillnad mellan de två städerna och det märks direkt att Auckland är en mer internationell stad. När du väl är där kan du också ta en färja till Waiheke Island, som är en otroligt vacker ö, där du kan njuta av ett ö-landskap som du inte hittar på många andra ställen i världen.

Bay of Islands

Om du gillar en mer marin miljö rekommenderar jag att du besöker Bay of Islands, som är ett paradis för de som gillar strand- och vattenaktiviteter. Du kan ta en guidad tur, campa, åka på en kryssning eller spendera tid i en maritim äventyrslekplats med massor med spännande djur som pingviner, delfiner, valar med mera.

Matamata

Om du gillar Sagan om Ringen och Hobbit är detta utflyktsmål perfekt för dig. Du kan ta en guidad tur där Hobbit-filmen spelades in och lära dig allt om hur denna plats skapades. Du kan också njuta av stadens underbara caféer och om du förflyttar dig lite österut kan du se Nordöns högsta vattenfall Wairere Falls, som är 153 meter högt.

Tongariro National Park

Sist, men inte minst, rekommenderar jag att du besöker Tongariro National Park, som ligger mitt emellan Auckland och Wellington. Parken ligger högt upp och ger dig en otrolig utsikt över tre berg, nämligen Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe (som är Mount Doom i Sagan om Ringen) och Mount Ruapehu. När du befinner dig i parken kan du också passa på att vandra genom vackra landskap på Tongariro Alpine Crossing.