Tandläkaren

apr 30, 2018 by

Besök hos tandläkaren

De flesta människor tycker inte om att gå till tandläkaren och börjar rysa bara vid tanken på all smärta och alla kostnader det hela medför. Detta tror jag beror på att många människor bara går till tandläkaren när de verkligen har ett problem eller att de har dåliga tänder såklart. Jag är en av de lyckligt lottade med bra tänder och det verkar som att min man och mina barn också har det. Jag själv går till tandläkaren en gång i halvåret för vanlig kontroll och som tur är brukar det sluta med kontroll och rengöring. Detta gör också att kostnaden inte blir så skyhög som den annars kan bli om man behöver laga hål och liknande. Enda gången jag haft hål i tänderna är efter graviditeter och födslar, vilket jag förstått är vanligt, eftersom hormonförändringarna också påverkar balansen i munnen. Det är faktiskt riktigt intressant när man tänker på det…

Anledningen till att jag helt plötsligt nu börjar fundera på tandläkarbesök är att barnen ska till tandläkaren den här veckan. Många av våra vänner tar inte sina barn till tandläkaren regelbundet, utan bara när de har problem med tänderna, men jag tror att det är bättre att kolla tänderna regelbundet. Det finns mycket man själv kan göra för att påverka sin munhälsa, men för mig handlar det också om det psykiska och emotionella. Om barnen bara kommer till tandläkaren för att fixa hål, borra, dra ut tänder och annat som gör ont kommer de såklart att få en negativ bild av tandläkaren. Om de däremot kommer till tandläkaren, hon/han tar sig en titt i tänderna, kanske tar några foton och berömmer dem för att de har fina tänder, kommer bilden istället att bli mycket mer positiv. Det kan ändå kännas lite obekvämt att sitta i tandläkarstolen med en hård plastbit i munnen, men det är inte alls den smärta som uppstår vid lagningar och så vidare.

Än så länge har våra barn inte behövt göra några lagningar eller liknande och de tycker riktigt mycket om att gå till tandläkaren! Det hela blir som en utflykt för dem och så får de dessutom också alltid en liten leksak från tandläkaren. Jag hoppas att deras goda munhälsa fortsätter och att vi bara behöver gå på kontroller i framtiden också!

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *