Barnvakt

apr 29, 2018 by

Barnvakt till barnen

Det finns folk som har barnvakt var och varannan vecka och det finns andra som inte tycker så mycket om det. Jag kan lugnt säga att jag tillhör den andra gruppen. Jag och min man försöker in i det sista att inte skaffa barnvakt, men ibland går det inte att undvika. Våra föräldrar bor ju i Sverige, så det finns inte heller någon mormor, morfar eller farmor, farfar att tillgå. Om det bara gäller att vara hemifrån en liten stund och vi är i närheten kan vår äldsta dotter vara ansvarig för sina syskon, men om det är längre bort eller längre stunder behöver vi någon äldre som passar barnen.

Den första svårigheten är att hitta en barnvakt. I Sverige finns det tjänster som Grannar.se, men jag har inte hittat något liknande här på Nya Zeeland. Dessutom vet jag inte om jag hade velat använda mig av det ändå. Visserligen hittar de någon som bor i närheten och som vill arbeta som barnvakt, men det finns ju ingen garanti för att han/hon är en bra barnvakt eller att våra barn ska tycka om honom/henne. Våra barn hatar att ha barnvakt (antagligen för att de har det så sällan och inte är vana vid det…) och därför är det viktigt för mig att de har någon som de känner och som de känner sig bekväma med. Jag pratar inte ens om utnyttjande eller något liknande, utan bara att det är någon som de tycker om.

Det första jag gör är att leta bland våra vänner som har äldre barn. De vill ofta tjäna en extra slant och våra barn känner dem som sina kompisars storasyskon. Detta är oftast den lösning vi använder, men ibland är inte heller det möjligt. Imorgon ska vi till exempel på en kurs och kommer inte att vara hemma förrän cirka 23.30, vilket naturligtvis är alldeles för sent för skolungdomar, som har skola dagen efter. Jag erbjuder alltid att de kan sova över hos oss efteråt, men jag förstår såklart att det inte är den bästa lösningen. Nästa steg blir att kolla runt efter äldre ungdomar eller vuxna, men antalet vuxna utan barn som vi känner och som skulle vilja sitta barnvakt är mycket begränsat. Till imorgon hittade jag till slut en underbar tjej som jobbat som vikarie en del på min dotters förskola. Hon är riktigt gullig och våra barn tycker om henne, så det är en bra start. Hur det blir till slut kan man aldrig veta, utan det är bara att hoppas på det bästa. Min förhoppning är att de två små sover (och inte vaknar!!!) för då borde det fungera bra. Det hoppas jag verkligen, speciellt eftersom kursen är vid tre tillfällen och vi dessutom har ett bröllop en av kvällarna och då behöver barnvakt igen…

Håll tummarna för oss…

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *