Vad är Johanna

feb 5, 2018 by

Johanna

Jag heter, som ni kanske redan vet, Johanna och faktum är att mitt namn fick en helt ny betydelse för mig för några år sedan. När min mamma fyllde 60 (hon är 69 nu) fick hon reda på att hon hade bröstcancer. Hon gick på en mammografi-undersökning precis som vanligt, men resultatet av kontrollen var tyvärr inte som vanligt. Efter kontroller och undersökningar gick hon igenom strålning och annat, vilket var allt annat än en trevlig upplevelse. Allt detta hände medan jag var här på Nya Zeeland, så min syster fick ta hand om alltihop.

Anledningen att detta har någonting med mitt namn att göra är att det finns en bröstcancerförening vid namn Johanna (http://www.bro.se/local_start.asp?nodeid=117980). När jag pratar med min mamma säger hon ofta att hon har ”varit på Johanna” eller liknande. Till en början var det verkligen förvirrande… Den här föreningen verkar verkligen fantastisk och har hjälpt min mamma jättemycket. När hon fick cancer kände hon inte riktigt att hon hade någon att prata med om det, men det hittade hon direkt i Johanna. Dit kommer nämligen andra som har diagnostiserats med bröstcancer. En del av dem fortsätter gå, även efter de blivit friska, som min mamma till exempel, och andra går bara under sjukdomstiden. Tyvärr är det såklart även vissa som inte upptäckt sin sjukdom i tid, så det var till exempel en begravning för en av medlemmarna för några veckor sedan.

Det som är så bra med Johanna är att alla förstår varandra. Det spelar ingen roll om det handlar om unga eller gamla kvinnor, svenskar eller invandrare, akademiker eller städerskor – alla har eller har haft bröstcancer och vet precis vad den andra går igenom. Det går att få ett otroligt stöd i Johanna och det har min mamma verkligen fått. Eftersom jag befinner mig så långt från henne är jag speciellt tacksam att det finns folk som hon kan prata med och som kan ge henne stöd, också nu några år efter att hon friskförklarats. Låt oss bara hoppas att hon kan fortsätta vara frisk nu.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *